Rodzaje ekspresów do kawy

Istnieje taki napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Mam tu na myśl oczywiście kawę. Poranna kawa do śniadania, nastraja nas pozytywnie i pozwala z dodatkową energią wejść w nowy dzień.

Ile osób tyle upodobań co do sposobu parzenia i rodzaju kawy. Możemy wybierać wśród najróżniejszych gatunków czarnego trunku, często pochodzących z różnych stron świata. Kolejną kwestią jest sposób jej zaparzania. Dziś chciałbym się skupić na urządzeniach, które zamieniają ziarna lub zmieloną już kawę w gorący czarny napój. Mowa tu oczywiście o ekspresach.

Na rynku dostępnych jest bardzo wiele różnych przeznaczonych do parzenia urządzeń, różniących się od siebie mniej lub bardziej. Wszystkie te „kawowe sprzęty” możemy podzielić na 3 grupy produktów:

    • ekspresy przelewowe. Ich sposób funkcjonowania nie jest skomplikowany. Urządzenie gotuje wodę, poczym powoli przepuszcza wrzątek przez wypełniony zmieloną kawą filtr (wymienny papierowy lub stały), bezpośrednio do podstawionego dzbanka. Ekspres tego typu przygotowuje kawę podobną do naparu przyrządzanego „po turecku” i zawiera duże stężenie kofeiny.

    • ekspresy ciśniśniowe. Jak sama nazwa wskazuje, ekspres tego rodzaju tłoczy pod dużym ciśnieniem gorącą wodę przez pojemnik wypełniony kawą. Kontakt wody ze zmielonymi ziarnami jest dość krótki, przez co do naparu uwalniane są najbardziej pożądane przez organizm substancje. Część ekspresów większych rozmiarów dysponuje wbudowanymi młynkami, przez co aby cieszyć sie pełnym aromatem świeżej kawy, wystarczy do odpowiedniego pojemnika wsypać ziarna.

    • ekspresy kapsułkowe. Urządzenia tego typu wymagają od nas użycia specjalnych kapsułek ze zmieloną kawą. Sam ekspres nie należy do najdroższych urządzeń, ale za odpowiednie do danego modelu, pakowane próżniowo, kapsułki trzeba już słono płacić. Tu również mamy spory wybór rodzajów kawy i formy napoju (espresso, latte, klasyczna czarna oraz biała). Minusem korzystania z ekspresu kapsułkowe jest niejako skazanie się na kapsułki, które zawsze kończą się za szybko. Ograniczamy sobie możliwość zakupienia zapasu ziaren kawy w większym, starczającym na dłuższy czas opakowaniu, często w korzystnej cenie.

Oczywiście sposobów parzenia kawy jest o wiele więcej. W tym artykule pominąłem klasyczne sposoby takie jak przygotowanie kawy „po turecku”, czy też z wykorzystaniem kawiarki. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Wam smacznej porannej kawusi. Dobrego dnia!